Wat is het Jaarwiel?


Het Jaarwiel stamt af van onze Keltische voorouders. Het is een kalender gericht op donker en licht. 

Het Jaarwiel werd gebruikt om in de landbouw te weten wanneer de beste tijd was om de grond om te ploegen, de zaadjes te zaaien, de opbrengt hiervan te oogsten en wanneer het tijd was voor rust. 

Het jaarwiel volgen zorgde ervoor dat er in tijd van rust genoeg voorraad aan oogst was om de winter door te kunnen komen.

Tegenwoordig laat het je bewust stilstaan bij hoe de natuur werkt.

De jaarfeesten markeren een wisseling in de seizoenen en deze wisselingen zie je ook terug in jezelf. 

Ook bij ons is de cyclus van leven, dood en wedergeboorte aanwezig. Zowel het gehele jaar, met het jaarwiel en de kracht van de maan elke maand, maar ook bij ons als vrouw in onze menstruatiecyclus.

Alles is naast elkaar te leggen en alles staat met elkaar in verbinding.

Inzicht krijgen in deze cyclussen en doorkrijgen hoe de invloed van al deze krachten samen werken zorgt ervoor dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en dingen voor jezelf duidelijk te krijgen.

Je gaat meedraaien met een natuurlijke cyclus wat ervoor zorgt dat je gaat leven op een hoger niveau. 

Huidige, maar ook zaken uit het verleden en zelfs vorige levens zullen hierdoor hun plek krijgen en maakt jou een geheeld mens. Hierdoor ga je meer in je kracht staan. 

In combinatie met jouw band met de natuur zul je jouw eigen Godin zijn die zich bewust is van haar Licht en Donker en maakt dat je deze krachten gecoördineerd en efficiënt in kunt zetten.


Het vieren van de jaarfeesten.


Tegenwoordig zijn er 2 manieren om het jaarwiel te volgen. Vroeger was er uiteraard geen standaard jaarkalender om de jaarfeesten die bij het jaarwiel horen op vaste data te vieren. 

1 manier om te volgen is met astrologie, deze volgt de dierenriem waar de zon en de maan zich in die maand bevinden.

De andere manier is vastgelegd in wat tegenwoordig onze kalender is.

Het jaarwiel begint dan met Samhain op 31 Oktober en gaat dan door naar Yule (Winterzonnewende of Midwinter) op 21 December, daarna volgen Imbolc 2 Februari, Ostara (Lente-equinox) 21 Maart, Beltane (meifeest) 1 Mei,

Litha (Zomerzonnewende of Midzomer) 21 Juni, Lughnasadh 1 Augustus naar Mabon (Herfst-Equinox) op 21 September, om vervolgens weer een nieuw jaar te starten in rust met Samhain. 

Het Keltisch nieuwjaar start dus op 31 Oktober in plaats van Januari in onze huidige kalender. 


Klik op de Jaarfeesten voor informatie per jaarfeest.


In 2023 wil ik elk jaarfeest gaan vieren op locatie. De planning en voorbereidingen zijn hiervoor al in gang gezet.

Het streven is om te starten in Oktober 2022 met Samhain, maar mocht dit niet lukken, is de deadline Imbolc 2 februari.

Heb je interesse om hierbij te zijn, laat het mij dan even weten en stuur een berichtje via het contactformulier, zodat je op de mailinglist komt.

Het formulier vindt je hier